Restauracja

Nasza, klimatyzowana, przestronna restauracja pomieści do 120 osób. Z sal restauracji rozciąga się widok na Rynek Starego Miasta, jeden z piękniejszych w Polsce

Posiadamy też stylową, gotycką winiarnię, mieszczącą do 60 osób

Specjalizujemy się w kuchni polskiej oraz w kuchni regionalnej. Jako jedyni w Sandomierzu posiadamy certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego. Gotujemy według receptur regionalnych

Jesteśmy też otwarci na nowoczesne smaki

Nasze menu

Zestaw I

Bulion z kołdunami

Kieszonka schabowa z ananasem, ziemniaki zapiekane, zestaw surówek

Szarlotka na gorąco z gałką lodów

Kawa lub herbata

Woda mineralna

Zestaw II

Pikantny krem pomidorowy z grzankami

Schab Czarnolas (w sosie z czerwonego wina i pieczarkami) z ziemniakami zapiekanymi i zestawem surówek

Mus z malin z gałką lodów

Kawa lub herbata

Woda mineralna

Zestaw III

Zupa krem cebulowy

Dorsz zapiekany pod szpinakiem podany z sosem śmietanowym, ryżem i surówką z białej kapusty

Tiramisu

Kawa lub herbata

Woda mineralna


Zestaw I

Plastry wędzonej kaczki na sałacie z konfiturą z fig

Krem z zielonego groszku z pulpecikami mięsnymi

 Rolada z indyka z brokułem w sosie serowym podana z kaszą pęczak i ciętą fasolką

Deser czekoladowy na cieście orzechowym

Soki, woda w dzbankach

Kawa/ herbata

Zestaw II

Indyk w maladze z migdałami podany na mixie sałat w sosie karmelowym

Zupa pieczarkowa na bazie mleczka kokosowego z suszonymi pomidorami

Polędwica z dorsza na risotto szparagowym podana z sosem szafranowym

Ciasto czekoladowe z gorącymi wiśniami

Soki, woda w dzbankach

Kawa/ herbata

Zestaw III

Tatar z polędwicy wołowej podany na chrupkich tostach

Rosół z frytatami i wołowiną

Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej na ciemnym sosie z palonego czosnku z grillowanymi warzywami i puree ziemniaczanym

Smażone lody w musli na musie truskawkowym

Soki, woda w dzbankach

Kawa/ herbata


Zalewajka świętokrzyska

Maścibrzucha

Schab po Sandomiersku z pomidorem i boczkiem

Filet po sandomiersku z jabłkiem i żurawiną

Sakwa gajowego (schab faszerowany kapustą z grzybami)

Zraziki

Śledź

Lody podane na prażonych jabłkach



BIESIADA STAROPOLSKA I

Żur z kiełbasą i jajkiem w chlebie podany

Zrazy staropolskie z kaszą gryczaną i ogórkiem

Deska mięsiw i kiełbas

Śledzie w oleju i śmietanie

Sałatka wielowarzywna

Smalec

Ogórek kiszony

Pieczywo

Grzaniec z goździkami 0.15 l

Napoje ciepłe i zimne 0.75 l


BIESIADA STAROPOLSKA II

Zupa gulaszowa z pajdą razowego chleba

Udziec wieprzowy z pieca podany z talarkami ziemniaczanymi i surówką

Kiełbasy, kaszanki i inne przysmaki

Tymbaliki drobiowe 

Sałatka z pomidorów i ogórków

Sałatka śledziowa

Pieczywo

Wino 0.15 l

Napoje ciepłe i zimne 0.75 l


BIESIADA REGIONALNA I

Zupa grzybowa z kaszą jaglaną

Schab pieczony z kapustą i grzybami podany z ziemniakami i zestawem surówek 

Wyborne wyroby miejscowego kucharza

Sery z mleka sandomierskich krów

Sałatka z warzyw sezonowych

Pomidor, ogórek

Pieczywo

Wina regionalne 0.15 l

Napoje zimne i ciepłe 0.75 l


BIESIADA REGIONALNA II

Zalewajka świętokrzyska z ziemniakami

Schab po sandomiersku w sosie, zestaw surówek 

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami w sosie pieczarkowym 

Mięsa pieczone

Śledź na trzy sposoby podany

Sałatka z warzyw z sandomierskich pól

Pomidor, ogórek

Pieczywo

Nalewka sandomierska 0.15 l

Napoje zimne i ciepłe 0.75 l


BIESIADA SWOJSKA

Pajda chleba wiejskiego ze smalcem i ogórkiem

Kwaśnica na wędzonce podana z blinami

Mięsa podane na półmiskach: szynka pieczona, zrazy z kaszą, pstrąg pieczony, ziemniaki pieczone w mundurkach, kasza pęczak z grzybami

Zestaw surówek

Kaczka pieczona z jabłkami

Pieczone mięsa ze swojskimi wyrobami

Śledzie po sandomiersku

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z pomidorem i fetą

Swojski chleb ze smarówką z gęsi